Mia Sörblom Groth, kulturchef i Gällivare, har besökt den samiska offerplatsen Unna Sájvva den 21 juli. Hon skriver på Facebook:
"Idag har jag fått ynnesten att besöka en av vår kommuns heliga offerplatser Unna Sájvva. /.../ Min man rodde över den hisnande vackra sjön /.../ Nu väntar vi på att få hem, repatriera, delar av Unna Sájvvaskatten (som grävdes upp 1915 och nu finns på Historiska museet i Stockholm) till vårt Kulturmuseum där allt är klart för att kunna visa upp föremål från utgrävningarna".
Offerplatsen är ett lagstadgat fornminne och skyddas av kulturmiljölagen (1988:950). Det är enligt lagen förbjudet att utan tillstånd från länsstyrelsen rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering, eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning.
.
Kerstin Andersson och Mia Sörblom Groth i båt på väg till offerplatsen. Den stora stenen vid sjökanten, som ses på bilden mellan dem, är en del av offerplatsen.
Kerstin Andersson berättar om offerplatsen och arbetet för att få hem offergåvorna till Sápmi. Nu hoppas vi att en del offergåvor kommer till Gällivare kulturmuseum – det är mest hemma för offergåvorna eftersom offerplatsen ligger i Gällivare skogssamebys marker – och att hela samlingen överlåts till Àjtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk – eftersom vi vill ha en samisk förvaltning av de samiska offergåvorna.
Andra inlägg
- Övre Soppero: Adventsfirande med tal om sejtar och offergåvor
- Lansering på Bokmässan: Var är sejtens hem? Gånnå l siejde ruopto?
- Ny utgåva av "Unna Sájvva – en skändad samisk offerplats"
- Starkt stöd från det samiska samhället
- SVT Norrbotten: Samer begär tillbaka offergåvor från Unna Sájvva
- Samer begär att 600 offergåvor överlåts till Ájttemuseet i Jokkmokk
- Minnesdag 21 oktober – svensk samepolitik får inte glömmas eller gömmas
- Gällivare kommun vill få hem samiska offergåvor från Stockholm
- Borde staten ge tillbaka föremålen till samerna?